Hotspot Nedir? Hotspot Ne İşe Yarar?
21/11/2021Antivirüs Ürünleri İşletmelere Yeterli Düzeyde Güvenlik Sağlar mı?
21/11/2021Günümüz internet dünyasında akıllı telefonlarımız siber hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi.
Birkaç yıl öncesine kadar yalnızca görüşme yapmak için kullanmış olduğumuz cihazlar bugün iletişimin hemen hemen her alanında çeşitli özellikleri ile yaşamımızı renklendirebiliyorlar.
Bizler, mobil cihazlarımız ile siber dünyaya sımsıkı bağlanmışken bazı riskleri de farkında olmadan yanımızda taşıyoruz. Özellikle de kredi kartlarımız, banka hesaplarımız ve sosyal medya hesaplarımız gibi varlıklarımızın peşine düşen siber saldırganlar, dijital yaşamımız için büyük bir tehlike haline geldiler.
Para ve değerli bilgi sanal dünyada sıfır ve birlere dönüşürken, sıfır ve birlerin arkasına saklanan siber saldırganlar için de açık hedef haline gelmemiz normal olduğu gibi varlıklarımızın peşine düşen hacker’ların iştahını kabartan hatalarda bulunma ihtimalimiz de her geçen gün artıyor.
Akıllı telefonlarımızdan, internette gezinmekten bankacılık işlemlerimizi yapmaya kadar birçok noktada faydalanıyoruz. Gerek yazılım ve donanımların zafiyetleri gerekse kullanım hatalarımızdan ortaya çıkabilen riskler, biz kullanıcılar için pahalıya mal olabilecek sonuçlar doğurabiliyor.
Bu gibi durumlardan korunmak için aşağıdaki önerileri inceleyebilirsiniz:
- Akıllı telefonunuzda yetkisiz erişimlere karşı mutlaka tahmin edilemez bir parola veya PIN kullanmalıyız. Böylelikle başkalarının eline geçen telefonunuz için riskleri azaltmış olursunuz.
- Akıllı telefonunuzda disk şifreleme kullanın. Bu sayede telefonunuzdan fiziksel olarak veri kopyalayanlara karşı önlem almış olacaksınız.
- Android veya IOS işletim sistemlerinde varsayılan olarak yer alan “telefonumu bul” özelliğini aktif ediniz. Telefonunuzu kaybetmeniz durumunda harita üzerinden yerini bulabilirsiniz.
- Akıllı telefonunuzda mutlaka bir antivirüs ve anti-malware yazılımı olmalı. İnternetten gelen siber tehditlere karşı sizi güvende tutacak en önemli savunma araçları antivirüs ve anti-malware uygulamalarıdır.
- Akıllı telefonunuza bir uygulama kurarken sizden istemiş olduğu izinleri mutlaka kontrol edin; gereksiz izinler isteyen, telefonunuzun yönetimini devralmak isteyen uygulamaları dikkatlice inceleyin.
- Akıllı telefonunuza bir uygulama yüklemeden önce uygulama market üzerinden uygulama geliştiricisini inceleyin ve resmi olup olmadığını mutlaka doğrulayın.
- Telefonunuza yüklemiş olduğunuz uygulamaların davranışlarını izleyin ve istenmeyen davranışlar veya izinler kullanan uygulamaları kaldırın.
- Kullanmadığınız uygulamaları telefonunuzdan kaldırın. Bu sayede telefonunuz daha az RAM ve CPU kullanırken siber riskleri de azaltmış olursunuz.
- İşletim sisteminizi ve antivirüs uygulamanızı mutlaka güncelleyin. Unutmayın, eksik güncellemeler her zaman güvenlik riskleri oluşturur.
- Akıllı telefonunuzu root’lamaktan (işletim sistemine müdahale etmekten) uzak durun. Bu sayede riskleri minimize etmiş olacaksınız.
- Bluetooth bağlantısını kullanmadığınız zaman kapalı tutun.
- Wi-Fi bağlantısını kullanmadığınız zaman kapalı tutun ve halka açık olan ağlara bağlanırken daima dikkatli olun.
- Halka açık Wi-Fi üzerinde siber saldırganların size çok daha yakın olacağını unutmayın. Özellikle de güvensiz olarak tabir ettiğimiz bu ağlarda bankacılık işlemlerinizi veya kritik verilerinizi asla kullanmayın.
- Bilinmeyen kaynaklardan gelen uygulamaları kurmayın ve bu kaynaklardan uzak durun.
- Spam e-postalar, anlatım bozukluğu içeren metinler her zaman sizin için şüpheli olmalı ve bu tarz mesajlardan uzak durmalısınız.
- E-posta mesajları içerisinde URL (link) kısaltma servisleri ile kısaltılan URL adreslerini açmayın.
- Açılan pop-up pencerelerde yer alan tehdit, korku, şantaj gibi mesajlara itibar etmeyin.
- Size hediye kazandığınızı söyleyen ve kimlik bilgilerinizi isteyen mesajlara karşı dikkat edin.
GÜVENDE KALMAK VE KISITLANMAMAK İÇİN BİZİMLE İLETİŞİME GEÇİN.