Uzaktan Erişim Nedir? Güvenli Uzak Masaüstü Bağlantısı Nasıl Yapılır?
19/11/2021Siber Saldırı Nedir?
19/11/2021Phishing, internet tarihinin en eski ve en etkili saldırı türlerinden biridir. Phishing, oltalama ya da yemleme anlamına gelen bir tür olarakta bilinir.
Oltalama saldırıları olarak da bilinen bu saldırı türünde genel olarak kurbanların e-posta hesaplarına; hediye, indirim, ödül gibi cezbedici sahte iletiler gönderilir ve kredi kartı bilgileri, kimlik bilgisi gibi hassas verilerin çalınması amaçlanır. Dolandırıcılar bu bilgileri farklı amaçlar için kullanabilir. Maddi ya da manevi zarar verme amaçlanır.
Saldırgan tarafından özel olarak hazırlanan phishing e-postası resmi bir kurumdan geliyormuş gibi ya da gerçek bir e-posta şeklinde görülür. İletilen e-posta mesajlarındaki zararlı bağlantılar tıklandığı zaman kurbanın av olması sağlanabildiği gibi e-postalar ile birlikte ek olarak gönderilen virüslü dosyaların çalıştırılması ile de kurbanların bilgisayarları saldırganlar tarafından ele geçirilebilir.
Phishing saldırılarında kullanılan yem genellikle maaş zammı, hediye, ücretsiz tatil, para ödülü gibi cezbedici senaryolardan oluşturulur.
Kurumlar için büyük riskler oluşturan bu saldırı türüne karşı büyük kayıplar yaşanmaması için çalışanların bilgilendirilmesi ve özel olarak eğitilmesi hayati önem taşır.
Siber saldırganlar phishing yöntemleri ile bilinçsiz kullanıcıları hedefleyerek büyük zararlara sebep olabilir. Phising saldırıları hedefli olarak yapıldığı takdirde ise büyük bir başarı oranına sahiptir. Doğal olarak siber saldırganlar internet tarihinin en eski ve en etkili yöntemlerinden biri olan phishing saldırılarını sıklıkla kullanmaktadır. Sosyal mühendislik saldırıları ile birlikte gerçekleştirilen spear phishing saldırıları ise maalesef ki siber saldırganların elinde korunması zor ve tehlikeli bir siber silah olarak kurumları tehdit eder.
OLTALAMA ALAN ADLARI!
Oltalama alan adları, bankalar, e-ticaret siteleri vb. gibi şirketlerin gerçek sitelerinin kopyalarıdır. Kurban giriş bilgilerini (kullanıcı adı ve şifre) veya diğer önemli bilgileri girdiğinde, bu kopya siteden gerçek siteye yönlendirilir.
Oltalama alan adlarından yalnızca çalışanları değil müşterileri de hedef almak için yararlanılır. Şirketler kimlik avı dolandırıcılığından zarar gören müşterilerden doğrudan sorumlu tutulmasalar bile, gerekli önlemleri almadığında ciddi itibar kaybı yaşayabilirler.
Ad harmanlama (benzer) oltalama alan adları genellikle kolayca karıştırılan harfleri (“u” ve “v” veya “t” ve “f”) değiştirir ve/veya alan adına yeni karakterler ekler. Bu tür teknikler saldırganlar için oldukça etkilidir. Bugün, phishing alan adlarının hedeflerini yakalamak için geçerli SSL ya da TLS sertifikaları vardır. Geçmişte, genellikle ekinde malware içeren phishing e-postalarını görüyorduk. Gelişmiş e-posta filtreleri bu e-postaların geçmesine çoğunlukla izin vermez, bu nedenle siber saldırganlar tekniklerini malware kullanmak ve e-postalar yerine sosyal medya yayınlarını kullanarak geliştirdiler.
SOSYAL MEDYADA OLTALAMA
Siber saldırganlar günümüzde oltalama alan adlarının yer aldığı bağlantıyı yaymak için sosyal medyayı oldukça yaygın kullanır. Örneğin Elon Musk’ın adı kullanılarak bir Twitter hesabı üzerinde yapılan oltalama saldırısının bir görseli aşağıda görülebilir.
Oltalama için kullanılan tweetlerin kendilerini ele veren özelliklerini şunlardır;
- Her zaman bir bağlantı içerir (phishing alanına)
- Her zaman bir görsel içerir
- Çoğunlukla kurbanları linke tıklamaları için cazip kılan bir şeyi vadeder.
- Kullanıcılar bu paylaşımları hızlı bir şekilde tespit eder ve yorumlarda uyarılarda bulunur
Oltalama alan adları nasıl bulunur?
Bir şirketin tüm internet ağında arama yapması ve çalışanlarını ya da müşterilerini hedef alabilecek bir oltalama alan adını tespit etmesi çok zordur, ancak bazı online ücretisiz araçlar buna yardımcı olabilir. Ayrıca, kimlik avı için kullanılabilecek alan adlarını üreten ve bunların var olup olmadığını kontrol eden Python ile yazılmış bazı yazılımlar da mevcut.
Spear Phishing Nedir?
Spear Phisging hedefli oltalama saldırıları olarak tanımlanır. Amaç siber saldırganlar tarafından seçilen kurbanlara ait mahrem bilgilerin, finansal verilerin, banka hesapları gibi benzeri kritik verilerin çalınmasıdır. Rastgele bir kurban seçilebileceği gibi bir kişi veya kurum da hedef alınabilir. Bu durum phishing saldırılarının kurbana göre özelleştirilerek hazırlanmasını gerektirmektedir.
Bu saldırı yöntemi ile bir kuruluşun çalışanlarına ait kimlik bilgileri, sosyal medya hesapları, bankacılık işlemlerinde kullanılan bilgiler elde edilmeye çalışabilir. Biraz daha ileri boyutta ise ticari sırlar ve gizli bilgiler elde edilebilir. İnternet dünyasında ortaya çıkan phishing saldırılarına baktığımız zaman dünyanın en önemli kurumlarının dahi bu saldırılar karşısında yenik duruma düştüğünü görmekteyiz.
Nasıl gelişiyor?
Spear Phishing saldırılarında ilk ve en önemli adım, kurban olarak seçilen kişi ya da kuruluş hakkında bilgi toplamaktır.
Kurbana iletilen e-posta da kullanılan isimler gerçek kişilere aittir. E-postayı gönderen kişi olarak, yöneticiler, iş arkadaşları veya kurbanın tanıdığı kişiler kullanılır. Aynı zamanda e-postanın içeriğini belirleyebilecek / etkileyebilecek yetkili bir kişi adı ve unvan da seçilir. Bu yöntem sayesinde kurbana, olağan akışta gelebilecek bir e-posta izlenimini verilerek şüphe edilebilecek durumlar ortadan kaldırılır.
APWG Kimlik Avı Etkinliği Trend Raporu’na göre 2019’un ilk çeyreğinde en fazla phishing saldırısı alan SaaS ve mail servisleri olmuştur.
Vishing (Voice Phishing) Nedir?
Vishing, telefonla gerçekleştirilen phishing saldırıları için kullanılan teknik bir kavramdır. Hedef net olarak belirlenerek, doğrudan kurbana ulaşılır. Telefon ile yapılan bu saldırı türünde duygusal tetikleyiciler kullanılır. Vishing saldırılarına örnek olarak teknik destek dolandırıcılığı verilebilir. Her iki tür phishing saldırısında da ana amaç kullanıcıdan kritik bilgileri çalmaktır.
Telefon ile gerçekleştirilen Vishing saldırıları genel olarak belirtilen işin acil olduğunu, aksi durumda çalışan bir servisin durması, veri kaybı olabileceği gibi ciddi zararlar yaşanabileceğini vurgulanarak kurbana korku verilir. Bu sayede karşıdaki kişiye yardım etmek istiyormuş izlenimi verilmiş ve güven sağlanmış olur. Aynı zamanda başarılı bir saldırı için kurbanın merak duygusu da tetiklenebilir.
OLTALAMA SALDIRILARINDAN KORUNMAK İÇİN NE YAPMAK GEREKİR?
Siber güvenlik doğası gereği bütüncül bir güvenlik yönetimine ihtiyaç duymaktadır. Bu noktada oltalama saldırılarına karşı alınabilecek önlemler, diğer saldırı türlerine karşı alınabilecek önlemlerle benzerlik gösterir. Gelin bu önlemlere birlikte göz atalım;
Fiziksel Güvenlik Önlemleri: Sistem güvenliğinde özellikle de kritik verilerin işlendiği veyahut kullanıldığı şirketlerde fiziksel güvenlik en önemli tedbirlerin başında gelmektedir. Yetkisiz erişimlere karşı fiziksel güvenlik bilgisayar sistemlerinden önce atılan ilk güvenlik adımıdır.
Firewall ve Antivirüs Kullanımı: Hem kurum ağını denetlemek hem de kurum çalışanlarının bilgisayarlarını koruma amacı ile muhakkak bir Firewall ve Antivirüs kullanılması gereklidir. Birçok kişi Firewall varken Antivirüs kullanmaya gerek olmadığını düşünse de ikisinin bir arada bulunması gerekir. Bunu şu şekilde düşünebilirsiniz; restoranımızın kapısında duran bodyguard’ı Firewall; masaların arasında gezen koruma görevlilerini de Antivirüs olarak tanımlayabiliriz. Unutulmamalı ki, teknoloji geliştikçe saldırganların teknikleri de geliyor. Milyonlarca dolar zarar eden firmalar olduğunu düşünürsek, işletmenizde mutlaka bir Firewall cihazı olması gerektiği gibi kullanıcılarınızın bilgisayarlarını korumak için de Antivirüs bulundurmak durumundasınız.
Güvenlik Politikalarına Uyum: Kurumların oluşturdukları güvenlik politikaları açık, anlaşılır ve uygulanabilir olmalıdır. Erişilebilirliği eksik veya uygulanabilirliği zor olan güvenlik politikaları çoğu zaman kurum çalışanlarına zorluk yaşatabilmektedir.
Eğitimler ve Yaptırımlar: Kurum çalışanlarının farkındalık düzeyini ölçümlemek ve siber saldırılara karşı bilinçlendirmek için bilgi güvenliği farkındalık eğitimleri verilmektedir. Genel olarak birçok kurum ISO 27001 kapsamında bilgi güvenliği farkındalık eğitimlerini çalışanlarına belirli periyotlarla tekrarlamaktadırlar. Sosyal mühendislikte en önemli nokta kurum çalışanlarının farkındalık düzeyini artırmakla başlar.
Şüpheci Olmak: Şüpheli durumlar, belirsiz veya ucu açık sorularla veyahut paylaşımlar istendiği takdirde özellikle de e-posta ve SMS erişimlerinde mutlaka şüpheci olmak, gerektiğinde iki kere doğrulamak kurum güvenlik politikalarına yansıtılmalıdır.
Merkezi Loglama: Kurum iç ağı ve kurum çalışanlarının bilgisayarları ile misafir erişimlerinin denetlenmesinin yanı sıra kanunlara uygun bir şekilde loglama tutulması gereklidir.
Sonuç olarak işletmenizi bu tür saldırılardan korumak için profesyonel bir siber güvenlik hizmeti almak, kaynağından şüphe ettiğiniz e-posta, link ya da reklam bağlantılarına karşı tedbirli olmak ve ekibinizi oltalama saldırılarına karşı bilinçlendirmek hayati önem taşır.
GÜVENLİĞİNİZİ ARTIRMAK İÇİN BİZİMLE İLETİŞİME GEÇİN.