Güvenli Şifre Oluşturma Yöntemleri
20/01/2021Dijital Ayakizi Nasıl Silinir?
02/02/2021VoIP İnternet üzerinden sesli görüşme yapmanıza olanak tanıyan IP tabanlı bir protokoldür.
VoIP, Voice Over Internet Protocol kelimelerinin kısaltmasından oluşmaktadır. Genel olarak kurumlar bu teknolojiyi kullanarak iletişim kurmaktadırlar. VoIP teknolojisi Türkiye ve dünyada sıklıkla kullanılan son yılların en popüler iletişim teknolojilerinden biridir. Geleneksel bakır kablo ile santrallere bağlanılan telefon görüşmelerine göre çok daha avantajlı bir iletişim kanalı olarak tanımlanabilir. VoIP teknolojisi ile yapılan telefon görüşmelerinde ses sinyalleri önce dataya sonra elektrik sinyallerine çevrilerek İnternet veri hattı üzerinden taşınır ve geniş bir band aralığına sahiptir. Bu sayede sabit hatlarla veya mobil hatları ile ücretsiz veyahut çok daha düşük ücretlerle konuşma yapabilirsiniz.
VoIP adından da anlaşılabileceği gibi “IP Protokolü” üzerinden data iletişimi sağlamaktadır. Günümüz ş dünyasında kaliteli, kesintisiz, güvenilir ve ekonomik telefon hizmeti olarak önemli katkılar sağlamış ve yoğun bir talep görmüştür. Diğer bir yandan bakım, onarım ve arıza gibi durumlarda geleneksel santrallere göre çok daha avantalı duruma gelmiştir.
Geçtiğimiz yıllardaki telefon sistemlerinin gelişimi göz önüne alındığı zaman geleneksel santral tabanlı PBX sistemleri kullanılmaktaydı. Şirketler iletişimleri için bu santraller üzerinde PBX teknolojisini kullanıyordu. Ancak VoIP (Voice Over Internet Protocol) sistemlerinin avantajları sayesinde birçok kurum PBX sistemlerinden, VoIP sistemlerine geçiş yapmıştır.
VoIP PBX sistemleri, çalışanlara taşınabilirlilik avantajı da sağlamaktadır. Bir işyeri genişlediğinde veya büyüdüğünde kurum için esneklik sağlar. Geleneksel PBX’e göre alt yapıların yenilenmesi veya idare etmesi zordur. Ancak VoIP’de bu sorun ortadan kaldırılarak telefon ve idare masrafları da düşürülmüştür.
İnternet üzerinden telefon görüşmesi (VoIP) nasıl yapılır?
İki kullanıcı veya iki şirket arasında VoIP kullanılarak yapılan görüşmesi sırasında seslerimiz belirli kodeklere bölünerek karşı tarafa iletilir. Karşı tarafın konuşmaları ise yine kodek paketleri ile bizlere gelerek internet üzerinden gönderilir. Bu gönderim ve alım sırasında veriler kriptolanarak güvenlik de sağlanmış olur. Gönderilen ve alınan ses kodekleri çok küçük boyutlu olduğu için iletişim sırasında herhangi bir bekleme veyahut kesilme ile karşılaşılmaz. VoIP teknolojisi arka planda birden fazla farklı protokoller kullanmaktadır. Ülkemizde VoIP hizmeti sunan operatörler ise genellikle SIP protokolü tercih etmektedirler. VoIP teknolojisinde en önemli nokta, ses sinyallerinin dataya çevrilerek internet üzerinden iletilmiş olmasıdır. Bu sebeple kurumlar kaliteli bir iletişim için kesintisiz bir internet bağlantısına sahip olmak zorundadırlar.
VoIP Telefonları
VoIP çözümlerinde IP telefonlar kullanılır. IP telefonlar, klasik kablolu telefona benzemektedir. Ancak farklı bir teknoloji kullanmaktadır. Analog telefon adaptörü ile gerçekleştirilen telefonlar da kullanılabilir. Analog telefon adaptörü, analog/dijital ses dönüştürücüsü olarak görev yapmaktadır. Telefondan gelen analog sinyaller internet üzerinden iletilebilecek datalara dönüştürülerek iletişim sağlanır.
SIP Protokolü nedir?
SIP (Session Initiation Protocol), internet üzerinden telefon hizmeti sunulabilmesi için geliştirilmiş yeni nesil bir protokoldür. SIP isimli bu teknoloji, bir IP ağı üzerindeki iki ya da daha fazla kullanıcı arasında iletişimin kurulabilmesi için çağrı sırasında oturumla ilgili parametrelerin değiştirilmesi, çağrının çözülmesi veya sona erdirilmesi için parametreler sağlamaktadır.
VoIP Avantajları Nelerdir?
- VoIP teknolojisi maliyetleri düşürür.
- Şirket taşıması sırasında telefon numaranız değişmez.
- Esnek çözümler sağlayan teknolojilerle entegre edilebilir.
- Birçok yeni nesil santralle çalışılabilmektedir.
- Tüm şubeleriniz arasında iletişim ücretsiz olarak sağlanır.
- Yapılan aramalarda kalan sınırlaması yoktur.
- Eş zamanlı yapılan aramalarda çağrı sayısını belirleyen internet band genişliğinizdir.
- 0212, 0216 gibi numaralardansa 0850’li numaralar kullanabilirsiniz.
- Telekom bu numaraları sizlere birkaç saat içerisinde aktif edebilir.
- Mobil cihazlarınıza uygulama kurarak bir sabit telefon gibi kullanabilmenizi sağlar.
DETAYLI BİLGİ İÇİN BİZİMLE İLETİŞİME GEÇİN.